Atlanta - Jamaica - Miami
Door: JF
Blijf op de hoogte en volg Jakko
07 Maart 2007 | Verenigde Staten, Miami
Half 5 van bed en op naar het vliegveld, mooi op tijd.. Jasper was er een half uurtje later. Gelijk maar ingecheckt, om daarna nog rustig een kopje koffie te drinken. Tijd om te gaan.. na veel vragen van de douane en alle vloeibare spullen in een apart tasje mochten we dan toch het vliegtuig in. Eenmaal in het vliegtuig was het wachten totdat de captain ons 6 uur terug in de tijd had gevlogen en veilig op Atlanta was geland, het begin van een stopover van 18.5 uur. Hotel gezocht, bagage gedropt en met de cab de stad in. Atlanta is niet wat je van Amerika verwacht, geen hoge gebouwen en niet veel bedrijvigheid. Voor het avond eten hadden we ons laten strikken om bij een restaurant de beste buffalo van Atlanta te eten. Na een lange dag vroeg op bed om de volgende dag vroeg op te staan, eerst nog even snel onder de douche. Japser probeerde daarna om warm water uit de douche te krijgen, gevolg… warm water en een afgebroken douchekraan.Geen tijd meer voor het ontbijt en met de pendelbus naar het vliegveld. Op het vliegveld dan maar even een ontbijtje regelen, dit ging op basis van Hollandse krenterigheid en een Amerikaans ontbijt, de Mac Donalds. Volgende keer toch maar wat meer dollars uitgeven, want het was echt niet te eten.
Op naar Jamaica om een racejacht weer terug te varen naar Miami. Gijs zat al op Jamaica, want die had een zeilrace van Ft. Lauderdale naar Jamaica gedaan. Eenmaal op Jamaica, nog niks gehoord van Gijs waar we nou naar toe moesten. Eerst maar naar de haven van Montego Bay, al snel vonden we het jacht alleen Gijs was in geen velden of wegen te bekennen. Tijdens ons eerste drankje aan de bar op de haven kwamen we in gesprek met “Cat”, die op het punt stond om met een stel andere zeilers naar Negril te gaan waar veel van rotsen wordt gedoken en nodigde ons ook uit. Eenmaal in de taxi belde Gijs… ben er met 15 minuten. Rond acht uur waren wij weer op de haven en werd Gijs gevonden. Na het avondeten met eigenaar en bemanning werden we naar ons verblijf gebracht, een riante villa op de berg met uitzicht op zee. Volgende dagen overdag wat klussen aan de boot en ’s avonds het nachtleven van Jamaica in met genoeg rum-cola. De dagen op Jamaica waren leuk, maar het ging natuurlijk allemaal om de zeilreis van 850 NM terug naar Miami.
Zaterdag 24 februari was het dan zover tegen de middag gingen we dan van wal om voor meer dan 4 dagen alleen maar water om ons heen te zien. Begon allemaal goed, lekker windje en gelijk maar achter het stuurwiel. Dit was de kans om mijn snelheidsrecord van 14.7 kn te verbreken, helaas was de koers niet goed genoeg. In de avond ging de wind telkens meer ruimen en kwam de spinnaker te voorschijn. De volgende ochtend stond ie er nog steeds op, de wind begon telkens meer aan te halen tot tegen de 24 kn wind. En daar stond ik weer aan het roer, zoekend naar de juiste golven om vanaf te surfen. De volgende golf moest het gewoon worden en ja…!!!!!!!! 22.4 kn over het water. Wat een kick om met zo’n snelheid over het water te vliegen, dit werkt zo verslavend. Een paar uur later gaf de tocht nog meer glans, toen er 10-15 dolfijnen voor de boot kwamen zwemmen en ons gedurende 15 minuten hebben vermaakt.
Elke dag hadden we contact met andere jachten die ook bezig waren om de boot weer terug te varen naar Miami. Een daarvan was een 30ft jacht, “cone of silence” die een dag eerder was vertrokken. De cone of silence heeft alleen een buitenboord motor om de haven mee in en uit te komen, dus werd er besloten om een stukje om te varen en ze te slepen naar de haven van Miami, voor de komende 200 mijl. In eerste instantie zouden we het maar halen tot aan Key West (eerste haven die we zouden tegenkomen) met de hoeveelheid diesel die we op dat moment nog hadden. Maar wat kwamen we daar tegen midden op zee, een schip uit Nieuw Zeeland met nog zo’n tachtig liter diesel over. Dus begon er een overslag van diesel op zee. Een paar uur later hadden de “cone of silence” achter de boot hangen. De laatste nacht was niet heel prettig, voor meer dan 4 uur lang zaten we in onweersbuien rond om ons heen. Elke paar seconden werd de zee opgelicht door een flits, verder werd er gewaarschuwd voor windsnelheden van orkaankracht. Langzaam werd Miami zichtbaar aan de horizon en knoopten 28 februari 2007 rond 6 uur in de avond de boot vast in Miami Beach Marina. Donderdag beginnen de wedstrijden voor de kust van Miami en worden de komende dagen besteed aan het in orde maken van het jacht…..
07 Maart 2007 - 10:58
Ilke:
Dear Jakko!,Good luck :D
I can not understand what is writing but I am really happy to realise that you are doing/being what/where you want!best wishes :)) -
07 Maart 2007 - 11:00
Nienke:
Volgens mij heb je het wel naar je zin, ik snap helaas echt de helft van het verhaal niet, maar dat zal wel aan mij liggen, ben tenslotte niet echt into boten etc. Wat Gijs betreft, verbaasd me weer eens niks dat hij spoorloos was :P haha
Ik hoop dat je wel een kaartje heb gestuurd, anders kom je het land niet meer in! hehe
Veel plezier nog! X buuv -
07 Maart 2007 - 11:12
Marieke:
Jeetje Jakko wat gaaf om te lezen allemaal. Ik zie het al helemaal voor me hoe jij daar op helderblauw water zit met dolfijnen om je heen, zonnetje erbij....wat wil een mens nog meer. Geniet er allemaal maar van want voor je het weet zit je weer in het saaie koude Nederland.Ik blijf je in ieder geval volgen op de reis!
Groetjes Marieke -
07 Maart 2007 - 11:27
Maayke:
klinkt goed Jakko, ben erg jaloers! Lijkt me ook wel aantrekkelijk zoiets na mijn studie te doen!
Veel plezier verder, groetjes Maayke -
07 Maart 2007 - 11:38
Zussie:
Ha lieve broer,
Zo te horen vermaak jij je prima daar! Wat is het ontzettend mooi daar! En uhh... die dolfijnen... jeetje echt super gaaf!! Is wel even wat anders dan die ene dolfijn in de Oostzee... :-) Mooie foto's hoor! Ik had je nog gesmst, maar die kwam dus niet aan. Ik wilde even zeggen dat ik geslaagd was voor mijn examen arrestantenzorg! Geniet er lekker van daar! En de groetjes aan de heren!
Dikke kus je zusje -
07 Maart 2007 - 11:51
Feijke:
He Jakko,
Net het verslag gelezen, wat een ervaring, dit vergeet je nooit weer. Die rumcola lijkt mij ook wel wat bij zo'n zwembad. Aan boord zal het wel hard werken zijn! Een behouden reis en veel genieten.
Groet!!!! -
07 Maart 2007 - 12:58
Sybrich:
Heey Jakko!
Wat leuk zo'n bericht! En dan te bedenken dat er nog velen zullen volgen!! ;-)
Echt super hoor..! Vooral die foto's van de omgeving!
Wat vond je van Jamaica?
x Sybrich -
07 Maart 2007 - 14:21
Peggy:
Hee Jakko!! Goed te horen dat jullie het leuk hebben!! Veel plezier nog en wel snel weer terug komen he!! xxx Peg -
07 Maart 2007 - 15:10
Albert:
He Seun,
Pracht verhaal, krijg er bepaalde gevoelens bij. Het onweer kan ik begrijpen dat dat niet leuk was, helaas zelf ook zo'n ervaring. Maar na al die mooie ervaringen zal dit wel een plaatsje krijgen.
Geniet nog maar lekker van de wedstrijden en de tocht naar Charleston, zie je en hoor je en de groetjes aan Gijs en Jasper.
07 Maart 2007 - 15:19
Albert:
Jakko, zulke prachtige foto's, je kunt er nog twee honderd plaatsen, sponsering hoort er bij. -
07 Maart 2007 - 16:41
Gauke:
Ha die Jakko!
geweldig om al die foto's te bekijken en je verhalen te lezen. Ben erg jaloers nu jij naar het buitenland bent! Jouw verhalen zijn op de een of andere manier spectaculairder dan die van mij denk ik...
have fun en we spreken elkaar!
gr. gauke -
08 Maart 2007 - 16:48
Maa'tje:
Lieve Jakko,
leuk verhaal en mooie foto's hoor.wat zal jij genieten.ik hoop dat je nog aan wedstrijden mee kunt doen.
veel liefs je maa'tje -
09 Maart 2007 - 18:16
Tjalling En Mariska:
Heel jammer dat je onze snelheidsrecord toch nog even moest verbeteren !!
Maar goed met dit schip is dat niet meer dan logisch,super al die dolfijnen bij de boot.
Heel veel plezier nog,en geniet er van.Groetjes van ons -
09 Maart 2007 - 18:16
Tjalling En Mariska:
Heel jammer dat je onze snelheidsrecord toch nog even moest verbeteren !!
Heel veel plezier nog,en geniet er van.Groetjes van ons -
11 Maart 2007 - 18:52
Idsy:
heee man alles goed? Hier dikke prima wat een vet verhaal. Echt vet beetje racen op zoon TP 52 en een nieuw persoonlijk record haha das mooi. He jakko spreek je snel groetjes idsy